10 June 2011

Design


In Romania termenul de Design a aparut destul de tarziu, undeva prin anii 70, spre deosebire de Occident, unde acest termen de Design isi face aparitia treptat o data cu industrializarea si cu infiintarea renumitei Scolii de Arte Aplicate Bauhaus în anul 1919 de catre arhitectul si pedagogul german Walter Gropius.


Din pacate societatea si industria romaneasca nu este pregatita sa recunoasca si sa accepte Designul, aceasta specialitate extrem de flexibila, care se muleaza foarte bine nevoilor societatii actuale, iar pe cele ale societatii viitoare le anticipeaza cu brio, noi fiind inca in faza de educare. 
De aceea cand auzim sau vorbim despre Design, subit avem o multime de indicii si de intrebari ce ne vin simultan in minte. 
Aceasta harmalaie de repere si de necunoscut, provoaca de cele mai multe ori confuzie, iar confuzia merge chiar pana la confundarea arhitectului cu designerul.

Ok, pentru cei ce nu cunosc inca ce inseamna un Designer am sa explic ce presupune aceasta titulatura.
Designerul este un om plin de idei, unul cu o viziune larga asupra lumii ce il inconjoara, un vizionar de care orice persoana juridica sau fizica are o nevoie chiar imperativa pentru a putea progresa si inova. De aceea, daca o sa aveti de-a face vreodata cu un designer o sa observati ca acesta (daca este un designer adevarat nu unul de carton) in primul rand observa, analizeaza documentatia, apoi isi imagineaza, schiteaza, macheteaza si prototipeaza macheta.
Designul se imparte in mai multe ramuri, printre care pot sa spun ca cea mai populara ramura este Graphic Design (afise, logo-uri, flyere, pliante, print, tipografie etc.) urmata indeaproape de Web Design (site-uri), Designul Industrial sau de produs (mobilier, corpuri de iluminat, acesorii, electrocasnice, obiecte decorative etc.), apoi urmeaza Designul de Interior si de exterior (amenajarea spaţiilor interioare sau exterioare), Fashion Design (haine, accesorii).
Cam atat, in mare despre termenul Design.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts