Sistemele RGB, CMYK si sistemul de standardizare PANTONE

Incepand cu inceputul va pot spune ca aceste trei sisteme de culori: RGB, CMYK si sistemul de standardizare PANTONE, au proprietati si destinatii diferite.
Despre ambele sisteme RGB si CMYK se poate spune ca ambele au la baza 3 culori primare, din amestecul carora, intr-un anumit dozaj, rezulta toate celelalte culori.

Formarea culorilor in sistemul RGB
Formarea culorilor in sistemul CMY-K  Si acum sa luam primul sistem, sistemul RGB care se bazeaza pe emisia de lumina rosie (Red), verde (Green) si albastra (Blue). Acestea sunt culori aditive, iar prin combinarea lor se obtine albul, se reflecta lumina. Pe acest principiu se bazeaza in general sistemele de afisare cum sunt: monitoarele, televizoarele si panourile publicitare.
In sistemul RGB, fiecare dintre culorile de baza au 256 de nuante (de la 0 la 255), realizand in total 256 x 256 x 256 naunte de culori, peste 16 milioane de nuante de culori.
Daca vorbim de avantajele acestui sistem, se poate spune ca sunt multiple: incepand de la intensitatea culorilor, o paleta mult mai diversificata sau dimeniunea mai redusa a fisierelor. Sistemul de culori RGB se foloseste pentru tot ce inseamna web, de la site-uri, prezentari sau reclame, dar cu toate aceste avantaje, acest sistem RGB este contraindicat pentru a fi folosit in print deoarece diferentele cromatice pot fi foarte diferite. De aceea toate tipografiile cer ca bunul de tipar (fisierul) sa fie realizat sau convertit la CMYK.
Amintind mai sus de CMYK, acest sistem se bazeaza pe absorbtia luminii ambientale de catre suportul pe care sunt depuse cele 4 culori: albastru (Cyan), (Magenta), galben (Yellow) si negru (Key (Black). Acestea sunt culori substractive ce au albul ca suport, iar negru se obtine prin depunerea de CMYK 100 %  sau K 100%.
Astfel sistemul CMYK nu reflecta direct lumina, foloseste cerneala pentru a reflecta lumina si negru saturatie.
Fata de sistemul RGB, in sistemul CMYK nuantele de culori de masoara procentual, de la 0% la 100%, unde lipsa de saturatie este exprimata prin 0%, iar saturatia maxima prin 100%.
Acest sistem se foloseste in print, fiind folosit de absolut toate echipamentele care sunt facute pentru asta, indiferent ca vorbim de masini tipografice profesionale sau de imprimantele folosite in mod regulat acasa sau la birou.
In sistemul CMYK imprimarea unei imagini se face in patru etape, pentru fiecare culoare in parte, dupa cum se poate observa si in imaginea de mai jos.
In grafica daca folosesti 100% CMYK va rezulta un negru foarte intens, dar pentru text si elemente subtiri din grafica este bine sa folosesti K 100% cu 0% CMY, deoarece, daca am folosi CMYK 100% pentru scris ar fi un risc care ne poate creea o blurare asupra textului, o poti observa in imaginea de mai jos.

Asa ca...Atentie la pregatirea fiserelor grafice pentru print, deoarece toate tiparele folosesc cerneluri CMYK sau PANTONE, nu RGB, astfel mai repet inca o data, numai monitoarele folosesc sistemul RGB, pentru reproducerea culorilor, aparatele fotografice digitale si scanerele, pentru captarea imaginilor in culori. 

Materialele grafice pentru print trebuie lucrate CMYK!PANTONE ® Matching System (PMS) este sistemul de standardizare a culorilor cel mai raspandit in lume, sistem ce a fost creeat in anul 1963, de catre Lawrence Herbert, pentru a standardiza identificarea, potrivirea si comunicarea anumitor tipuri de culoare, in lumea graficii. Culorile sunt speciale, de diferite nuante, create special prin metode industriale si reprezentate prin diverse coduri. 
Sistemul asigura ca, orice nuanta de culoare este aceeasi, indiferent de locul de unde este cumparata cerneala sau de producator. Exista chiar si ghiduri de culoare PANTONE in care sunt prezentate absolut toate culorile care se produc, standardizate si grupate, de ex. PANTONE FORMULA GUIDE care ne indruma si ne arata diferenta vizula a celor 1114 culori tip PANTONE si revolutionarul ghid PANTONE 4-COLOR PROCESS GUIDES, ce ne permite sa vedm echivalentul unei culori PANTONE in paleta de culori CMYK.
Aceste ghiduri PANTONE ne prezinta si modul in care o anumita culoare va aparea pe diverse medii: pe hartie mata sau lucioasa, pe plastic, pe ambalaje din carton, pe textile etc.Cam atat am avut de spus, sper sa va fie cu folos!

Comments

Anonymous said…
Nice information!

Popular Posts